De 10 meest gemaakte fouten:

  • Kostenloos
  • Social media beleid
  • Geüpdated
  • Facebook-account
  • Kosteplaatje
  • Geliked
  • Emailadres
  • Niet te veel
  • Tone-of-voice
  • Data’s

 

Kostenloos

De correcte schrijfwijze is: Kosteloos.

Zodra je het achtervoegsel -loos gebruikt, schrijven we geen -n tussen het stamwoord en het achtervoegsel. Net zoals bij de volgende woorden: grenzeloos, bewusteloos en gedachteloos. Er is één uitzondering, dat is het woord ‘wezenloos’ dit behoudt wel de -n tussen het stamwoord en het achtervoegsel.

 

Social media beleid

De correcte schrijfwijze is: socialmediabeleid.

Samenstellingen schrijf je in het Nederlands in het algemeen aan elkaar. Leuke funfact: de gratis spellingscontrole van Microsoft Word ziet de juiste schrijfwijze als foutief! Toch schrijven velen dit woord met een spatie of met een koppelteken. (socialmedia beleid, social media beleid, socialmedia-beleid)

 

Geüpdated

De correcte schrijfwijze is: geüpdatet.

Vaak vervoegen we woorden vanuit Engelse herkomst alsof het een oorspronkelijk Nederlands woord is. De stam schrijven we op dezelfde manier als in het Engels: updaten (updeet), update, updatete, geüpdatet. Je kunt dit omzeilen door de volgende woorden te gebruiken: bijgewerkt of opgewaardeerd.

 

Facebook-account

De correcte schrijfwijze is: Facebookaccount.

Het gekke is dat Facebook zelf dit woord ook fout schrijft. Je kunt natuurlijk tegen de taalregels ingaan door een koppelteken te gebruiken. Om de leesbaarheid te vergroten.

 

Kosteplaatje

De correcte schrijfwijze is: kostenplaatje.

Je schrijft een tussen-n als het linkerdeel van het samengestelde woord (dat uit twee woorden bestaat) een zelfstandig naamwoord is dat eindigt op ‘en’. Ook schrijf je een tussen -n als het eerste deel van een samenstelling een zelfstandig naamwoord is dat in het meervoud eindigt op ‘en’.

 

Geliked

De correcte schrijfwijze is: geliket.

Vaak vervoegen we woorden vanuit Engelse herkomst alsof het een oorspronkelijk Nederlands woord is. Net als bij het woord ‘geüpdatet’ uit nummer 3.

De stam schrijven we op dezelfde manier als in het Engels: liken, like, liket, geliket. Om deze Engelse termen te omzeilen kun je ook de term ‘vind ik leuk’ gebruiken.

Emailadres

De correcte schrijfwijze is: E-mailadres.

Bij e-mailadres ziet Microsoft Word de foute spellingscontrole als goed. In een woord dat bestaat uit een initiaalwoord zoals de ‘’e’’ van electronic in het woord e-mail. Je kunt deze mogelijke taalfouten omzeilen door het woord mailadres te gebruiken.

 

Niet te veel

De correcte schrijfwijze is: Niet teveel.

Samenstellingen schrijf je in het Nederlands in het algemeen aan elkaar. Dus ook het woord teveel kan worden geschreven als samenstelling.

 

Tone-of-voice

De correcte schrijfwijze is: Tone of voice.

Ook bij dit woord ziet Microsoft Word de foute spellingcontrole als goed. Bij dit woord worden er onnodig koppeltekens gebruikt.

 

Data’s

De correcte schrijfwijze is: Data

Normaal gesproken als je een stamwoord hebt die eindigt op een e,a, o of u dan plak je er een s of ’s achter. Dit is alleen bij eenvoudige woorden! Nu zou je misschien wel denken van: data is toch enkelvoud? NEE, data is een al het meervoud van het woord datum.

 

Vertrouw niet volledig op je spellingscontrole en ga zelf op onderzoek uit hoe je bepaalde woorden nu daadwerkelijk schrijft. Wij hopen dat we je lekker op weg hebben geholpen! Hoeveel woorden schreef jij hiervoor verkeerd? Let u know!

Onze TUQR's

zijn echte Tukkers